luni, 11 mai 2015

Crema de zahar ars



Crema de zahar ars este desertul minunat, rapid de facut, foarte ieftin, varianta ideala "de dulce" atunci cand ai musafiri si nu ai timpul necesar sa pregatesti ceva spectaculos. 
Am pornit cuptorul.
In prima faza am pus 8 linguri de zahar intr-un vas si l-am pus pe foc mic pana zaharul s-a caramelizat complet. Atentie! De la caramelizat la ars (desi crema se numeste asa...ce ironie :)) ) e doar un pas. Atunci cand se arde, zaharul devine amar. 
Deci, am caramelizat zaharul si l-am intins in castron pana pe margini, la inaltimea la care am apreciat ca va ajunge si compozitia. L-am lasat la racit. Pe masura ce caramelul se raceste, trosneste si crapa. 
Cam asa arata :)


Intr-un castron am spart 8 oua intregi la care am adaugat 16 linguri de zahar. Le-am batut cu telul (nu exagerat de mult) si peste am pus 2 litri de lapte rece.


Apoi, aceasta compozitie am pus-o peste zaharul caramelizat. In aceasta crema nu pun nimic de genul vanilie, coaja de portocala etc... e  tare aroma de caramel cat sa eclipseze absolut orice alt gust.


 Se vede pana unde am intins caramelul pe margini si pana unde ajunge compozitia.
Am pus totul la cuptor,  1 1/4 ore la 160 grade. Practic, cand se tine inchegata si capata o culoare aramie la suprafata, e gata.


E excelenta servita rece. 


                                                                         Pofta buna !!! 






Niciun comentariu: